Çarşamba, Şubat 17, 2010

Seçmeli mi Seçmemeli mi

William Claude Dukenfield, nam-ı diğer W C Fields’in “I never vote for anyone; I always vote against.” lafına denk geldim bugün. Yani adamın aslında seçmek istediği kimse yok, karşı olduklarını eleyince kalan neyse o. Ehven-i şer durumu.

Fields amca kişilere oy vermek üzerinden gitmiş ama hayattaki diğer seçimlerimizdeki durum ne acaba. Mesela meslek ve iş seçiminde kaçımız “evet ben bunu yapmak istiyorum” diyerek bir işe başlıyor kaçımız elemelerden sonra elimizde kalanla hayatına devam ediyor.


Alternatiflerin hepsinin artıları ve eksileri olacağı kesin. Seçim yaparken bunları yanyana koyup karşılaştırıp karar vermek en sık kullanılan yaklaşımlardan biri herhalde. Yine de benim için nedense bu karşılaştırma listeleri bir noktada şişiyor. Bu durum, duyguları kurmaya çalıştığım analitik modele oturtmayı beceremememden kaynaklanıyor. Hah, sanırım yazdıkça tersten de olsa asıl soruna doğru ulaşacağım. Belki de sorun seçimlerimi analitik bir modele oturtmaya çalışmamdan kaynaklanıyor. Bütün parametreleri ve koşulları doğru olarak modele dahil edemiyorsam modelin verdiği sonuç sistemin kendisi ile yani kendimle çelişiyor. Nafile bir çaba
.

Lafı uzatmadan, eski bir dostun kararsız kalınan ikili seçimlerle ilgili izlediği bir yolu anlatayım kaçayım. Karar veremiyorsan yazı tura atacaksın, sonuca itiraz etmiyorsan ne ala, mızıkçılık edesin varsa zaten ötekini istediğini anlayıp karar değiştirirsin olur biter.

Hiç yorum yok: